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DPS Provider Training Sessions 

19th and 24th January 

Frequently Asked Questions 

SECTION 1: CHOICE  

# Question Answer 

1 How will the Care Act requirement for choice be 
met by the new system for care home/CSS 
placements? 

Service user choice will be considered at each stage 
in the process. This will include at the assessment 
stage and in particular in the production of the 
support plan, in determining how the identified 
needs are met. At contract award stage, exceptions 
have been considered to take into account service 
user choice, for example the option for the service 
user to request an alternative provider and to pay a 
top up. The commissioning plan will provide more 
detail about how service user choice will be integral 
to the process. 

 

SECTION 2: ASSESSMENT/SUPPORT PLANS  

# Question Answer 

2 Will the support plans and information from 
brokerage be sufficiently detailed and accurate 
in order for me to make a judgement on 
whether I can cost and accept the placement? 
 
 

The social work assessment process and support 
plans have been updated in line with the Care Act 
requirements as detailed in the attached 
presentation. Training has been rolled out across 
the organisation to ensure that social work 
assessment are accurate and contain all necessary 
information in order for services to be brokered. 
The plans should provide all the detail required to 
provide an accurate cost for the placement. 
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3 What happens if following my acceptance of a 
placement, I conduct an assessment with the 
service users and disagree with the original 
assessment of the service user’s needs? 
 

Brokerage will review the information received 
from social workers before publishing the further 
competition on ProContract, to ensure it gives the 
detail required to provide an accurate cost.  
If the successful provider completes an assessment 
and identifies that the service users’ needs are 
significantly different, the social worker may update 
the support plan and the request for a placement 
will be issued again with the revised information. 
 

4 Can the social worker/care manager be 
contacted for questions first before we submit a 
response? 
 

The placement request form will indicate where the 
practitioner can be contacted for further 
information if there is further information that is 
confidential and needs discussion.  

5 Who writes the support plans? 
 

The initial support plans are prepared by Social 
Workers. The provider will then be responsible for 
on-going support planning and monitoring. 

6 Who will assess if the outcome has been 
achieved, will the support contract then be 
ended 
 

Providers will be responsible for working within the 
support planning processes which were detailed in 
their tender submissions. It is anticipated that 
providers will continue to manage outcomes with 
individual service users. If a service user no longer 
requires commissioned support, the provider would 
be responsible for ensuring that the package is 
ended. 

7 Is there a timescale on achieving outcomes 
 

Providers will be expected to work with service 
users to enable them to meet outcomes at an 
appropriate timescale. 

8 When and how can we review existing 
placement contracts for fee reviews 
 

Please refer to the contract for this information. 

9 Will there be social workers assigned to homes 
or areas 
 

Social work teams will be allocated to areas of the 
City. 

 

SECTION 3: BID EVALUATION/COMPETITION  

# Question Answer 

10 Will further competition emails always have a 
level of detail in the title, i.e. nursing dementia 
or residential LD or do we need to log in and 
read the documents to find out if it’s relevant? 

 

The title will give some detail of the requirement 
e.g. “Nursing PWD required” or “1:1 community 
support service, learning difficulties”  
 

11 What is the timescale for brokerage to make a 
decision / contact the home to do an 
assessment once the Part B deadline has been 
reached? 

 

There are no set timescales. This time for this 
process will be determined by the urgency for the 
placement and the service users in collaboration 
with the BCC and the provider. 
 

12 If several providers tender the same cost – how If all of the providers can meet the individual’s 
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will you choose which one to use 
 

needs and outcomes, the service user will make the 
decision along with support from their friends and 
family where appropriate. 

13 Is 500 words reasonable to describe how you 
will lot of difference needs and outcomes? 
 

BCC consider 500 words reasonable 

14 What are your expectations of how/what we 
respond to meet the need – you already know 
from our tendering document who are we are 
our ability 
 

Providers would be required to detail how you 
would be able to meet the needs of the individual 
who requires support and demonstrate how you 
would provide care that meets their needs and 
enables them to meet their outcomes.  

15 If we are unsuccessful will reasons why be 
given? 
 

Yes providers will be informed if they have not 
been successful. 

16 Will the brokerage team be making a decision 
on which provider will be successful, how will 
they make that decision, based on what 
criteria? Will they refer to initial tender 
submission in regards to Quality 
 

Brokers will determine which provider is suitable by 
first viewing whether the provider confirms that 
they can meet all of the individual’s essential 
criteria as determined from their support plan. Only 
providers that confirm that they can meet the 
individuals support needs will be considered for the 
shortlist. The shortlist is then ranked according to 
the rate submitted. The provider with the lowest 
rate will be at the top of the shortlist. If a service 
users wishes to receive a service from another 
provider on the shortlist, they may be required to 
pay a service user contribution or top up. 

17 How much time do you envisage the home 
taking in responding with how we are going to 
meet the needs? 
 

The broker will determine the length of time the 
placement will be advertised. In most cases the 
placement will be advertised on ProContract for 48 
hours. The length of time may vary depending on 
the service required and the need of the individual. 

18 Will there be a guide to budget spend for each 
competition 
 

Under the care home framework, providers are 
asked to submit a weekly price for the service. The 
council may provide a RAS budget to indicate the 
budget for that individual. 
 
Under the CSS framework, providers are required 
to submit a price within the hourly price ranges. 
Providers will be informed of the hourly price range 
and will be required to submit a cost within this 
range. 

19 Are you expecting a breakdown of costs to be 
attached or just enter the contract price in the 
box shown on the form 
 

Provider will not be required to submit a 
breakdown of costs. 

20 Is the price in Part B fixed when it is submitted 
or can it be altered dependent on the high need 
e.g. violence, 1:1 
 

The price submitted in Part B is fixed at the point of 
the mini competition based on the information 
provided. 
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SECTION 4: CSS ONLY   

# Question Answer 

21 What timescales will be applied between 
notification of a CSS provider a) being on the 
framework b) receiving new contract c) DPS 
starting 
 

The framework will start to be used from 13th 
February. BCC will endeavour to process the tender 
submission as quickly as possible. As soon as the 
outcome is known, BCC will issuing a contract and 
all other relevant information.  

22 Will providers or social workers set how many 
hours of support are needed? 
 

Yes 

23 For CSS how will we know on the DPS which lot 
the referral relates to? 
 

The email from ProContract will state the service 
required i.e. day services.  

24 When will existing client be re-assessed? 
 

Existing service users under the current CSS 
contract will be reviewed in due course. Where 
reviews are planned or required, social workers will 
re-assess existing service users support plans and 
transition the service user to the new support plan.  

25 For new CSS competition is it possible to put a 
general area location into the email title 
 

No  

 

SECTION 6: DPS/PROCONTRACT SYSTEM 

# Question Answer 

26 Will opportunities be filtered to appropriate 
providers? 

 

Opportunities for placements under these 
frameworks will be issued to providers based on 
the categories selected in their category selection 
template.  Note: BCC have no control over 
notifications relating to other authorities.  

27 Will social workers / brokerage fill in the 
placement request form?  
 

The details provided in Part A of the Placement 
Request Form are provided by the Social Worker in 
their assessment of the individual’s needs and 
completion of the individual’s Support Plan. 

28 Will competition notifications always be 
emailed as single competitions i.e. could be 20 
in 1 day? 

Yes – A notification will be sent for each 
opportunity. 
 

29 Has the DPS been piloted anywhere else to 
check it works? 
 

ProContract is used in this way by other Local 
Authorities across the country. Locally a testing 
event was held in Nov 16 with interested parties to 
test the process.  Numerous tests have also been 
conducted on a test system. 

30 How do I add a new service(s) under my 
organisations name to the framework? Do I 
need to submit a full tender if I’m already on 
the framework? 
 

Care Homes – If you wish to add a new care home 
please submit a message via ProContract attaching 
an updated category selection template. 
 
CSS - If you wish to add a new services under lots 
you already delivering please send a message via 
ProContract attaching an updated category 
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selection template – highlighting the 
additions/changes.  
 
If you are seeking to deliver services under a lot 
that you haven’t applied for you may need to 
submit additional information for evaluation – 
please send a message via ProContract and we will 
advise.  

31 How do we change / update who receive the 
further competition notification to ensure they 
go to the correct people in our organisation?  
 

To make amendments to who receives further 
competition notifications please submit a message 
via ProContract attaching an updated category 
selection template - with the additions/changes 
highlighted.  Please ensure the email address(s) 
provided are set up on your organisations 
ProContract account. 

32 If a user clicks ‘don’t intend to respond’ does 
that relate to the user only, and not all other 
users / homes under our contract? 

If ‘don’t intent to respond’ is selected this will apply 
to your whole organisations submission, not 
individual users/homes. 

33 Each of our local homes has separate log ins for 
ProContract. Can they submit their own 
responses so there could be several from our 
organisation? 

Please refer to the DPS guidance on page 13 how to 
do this.  
 

34 Why am I getting emails from ProContract that 
are not suitable to my organisation or service I 
provide? 
 

The system will send notifications according to the 
categories and regions providers have selected 
when setting up their ProContract account. If you 
only wish to receive notifications from Bristol you 
could amend your region to Bristol rather than 
selecting UK. Only do this if you do not wish to be 
notified of opportunities from other authorities. 
Bristol City Council does not have any control over 
the notifications received regarding opportunities 
from other authorities.  

 
In terms of placements Bristol City Council make off 
of these frameworks you should only receive 
notifications that relate to the categories of care 
you selected on your Category Selection Template. 
If you find you are receiving notifications of 
placements that are for categories that you did not 
select please contact us so that we can double 
check. If you wish to amend the categories you 
selected please send a message via ProContract, 
attaching a revised Category Selection Template – 
with the additions/changes highlighted.  

 

SCETION 7 – OTHER 

# Question Answer 

35 Can we have a blank Form B to view before the 
go live date 1st March 2017? 

Yes, we will circulate to all providers who are 
confirmed on the Care Home/CSS Frameworks 
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 along with the notes from the training event and 
electronic copies of the guidance. 

36 Will there be details on each competition on 
who to contact if something needs clarifying 
before we decide if we can meet need or not? 
 

Yes, a member of the Support Planning Team will 
publish their contact details on each mini 
competition.  

37 Can we have a copy of the presentation from 
the ProContract event emailed to us? 
 

Yes, we will circulate to all providers who are 
confirmed on the Care Home/CSS Frameworks 
along with the notes from the training event and 
electronic copies of the guidance. 

38 We will be required to complete KPIs / 
workbooks every quarter?  We don’t currently 
support any Bristol clients, thus is there a need 
to complete these KPI’s? 
 

You will be required to return the workbook, but 
there will only be a small section that you will be 
required to complete for the return. Please see the 
workbook guidance for more information.  
 

39 How can partnership working happen?  I.e. 
someone may need a care home but use BSL or 
a different language. Can a care home request 
communication support via the portal 
 

ProContract is only being used to broker care home 
and community support services. It is not being 
used to meet additional support needs.  

40 Who and where are you placing at the 
moment? 
 

Bristol City Council will publish market information 
including details of placements trends in due 
course.  
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